Acta de la reunió de colles sardanistes participants al Campionat de Catalunya Imprimeix
divendres, 23 de gener de 2015 11:00
Índex d'article
Acta de la reunió de colles sardanistes participants al Campionat de Catalunya
Pàgina 2
Totes les pàgines

Dia 18 d'octubre de 2014 – 10:00 h - Seu de l'entitat – C. Sant Quintí 14 - Barcelona

Reunió colles alevines, infantils, juvenils i veteranes

Assisteixen a la reunió, per part de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya el president de l'entitat, Santi Ferrerfàbrega, les responsables de l’àrea de campionat, Laura Figuerola i Marta Nevado, el responsable de l'Àrea de Joventut, Joan Carles Saltó, i l'administratiu de l'entitat, que actua com a secretari, Jordi Prats. Les colles presents i representades són: Escarlata, Il·lusions, Menuts Laietans, Quitxalla Galzeran, Trapelles i Xerinola en categoria alevina; Estel de les Gavarres, Petits Amunt i Crits, Petits Galzeran, Petits Laietans, Petits Tarragona Dansa i Xiroia en categoria infantil; Cabirols, Guspira i Nova Tarragona Dansa en categoria juvenil, i Aires Gironins, Dansaires de Maig, Ressò, Roques Blaves de La Passió, Sabadell, Sempre Laietans i Toc de Dansa en categoria veterans.

Comença la reunió amb la salutació als assistents per part del President de l'entitat, que informa que enguany s'ha programat aquesta reunió amb força temps per intentar evitar la incertesa que hi ha hagut enguany, i que actualment ja hi ha pràcticament confirmades les dates de la majoria de concursos de l'any vinent. Informa que a la propera assemblea hi haurà canvi de legislatura, que igualment podrà provocar canvis en l'àrea de campionat.

Referent a les edats d'alevins, infantils i juvenils

S'acorda, que les colles alevines hauran d'estar formades per dansaires amb una edat màxima fins a 10 anys. És a dir, tot dansaire que l'1 de Gener de 2015 tingui 10 anys podrà ballar en una colla alevina durant la temporada 2015. Pel que fa a les colles infantils hauran d'estar formades per dansaires amb una edat màxima de 14 anys. Igual que en el cas anterior, tot dansaire que l'1 de Gener de 2015 tingui 14 anys podrà ballar en una colla infantil. En el cas de les juvenils, l'edat màxima per poder participar en aquesta categoria serà de 18 anys. És a dir, tot dansaire que l'1 de Gener de 2015 tingui 18 anys podrà ballar en categoria juvenil durant tota la temporada. Així mateix, s'acorda que només les colles infantils podran tenir ajudes. En aquesta categoria s'admetran 2 ajudes de dansaires amb 1 any més o 1 ajuda d'un dansaire de 2 anys més de l'edat màxima establerta.

Campionat aleví

Desprès de les deliberacions sobre el campionat aleví s’acorda fer dos concursos.

S'acorda que al concurs de Valls ballin totes les colles de campionat aleví.

Campionat infantil

Després de les deliberacions sobre el campionat infantil s'acorda que per participar al campionat el nombre mínim de parelles sigui 5, de les quals quatre hauran de ser mixtes.

Referent a la colla de Cassa en que a la seva colla hi ha una nena que sempre vol ballar com a nen, s’acorda que a principi de temporada s’ha d’informar d’aquest fet a l’àrea de campionat, junt amb la conformitat dels pares d’aquesta dansaire, i que durant tota la temporada haurà de ballar com a nen.

S'acorda que al concurs de Valls ballin totes les colles de campionat infantil.

Campionat juvenil

S'acorda que el campionat tingui lloc durant tota la temporada i fer quatre concursos i la final.

Es fa una votació per decidir si es fan junts els concursos de campionat infantil i juvenil, i per 7 vots a 3 s’acorda separar els concursos d’ambdós campionats, i que no s’organitzin dos concursos d’aquests campionats el mateix dia.

Campionat veterà

Es fa la proposta de que en funció del nombre de colles participants, per exemple 10, fer dos grups de 5 colles, en una primera fase. Aquests grups anirien definits en funció de la classificació de l'any anterior, en un primer grup les cinc primeres colles, i en l'altre grup les 5 següents, amb les noves incorporacions al campionat. Es faria una primera fase de dos concursos, i les dues primeres colles del grup A, passarien directament a la final A, la tercera, quarta i cinquena del grup A, i la primera, segona i tercera del grup B, passarien a una repesca de 2 concursos, i la quarta i cinquena del grup B anirien directament a la final B. De les 6 colles de la repesca, les 3 primeres anirien a la final A, i les 3 darreres a la final B. La fase final constaria de 3 concursos. També es comenta que, si es trobés una fórmula viable, s'estudiaria la possibilitat que poguessin comptar els punts de la fase prèvia. S'acorda, per unanimitat, portar a terme aquesta proposta.

Es fa la votació per decidir si les colles s'han de col·locar en base a la classificació o no, i per 4 vots a 3 s'acorda que no s'han de col·locar.

Es comenta que ha observat diferències de nivell entre les colles veteranes, sobre tot a causa de l'edat dels participants i proposa la possibilitat de crear una categoria superveterana. S'acorda no tirar endavant aquesta proposta.


Reunió colles grans

A continuació s'incorporen les colles de campionat gran Blanca espurna, Dolç Infern, Mans Amigues, Mare Nostrum, Mirant al Cel, Tarragona Dansa, Violetes del Bosc i Xàldiga, per comentar temes conjunts de tots els campionats.

Referent als concursos mínims

Es recorda que les colles participants al Campionat de Catalunya, en qualsevol modalitat i en qualsevol categoria, exceptuant l'alevina, han d'assistir a un mínim de 10 concursos vàlids, si un concurs s’anul·la el mateix dia per qualsevol causa, s'acorda considerar vàlida la participació de les colles prèviament inscrites en aquell concurs.

Referent a la publicació de les sardanes

Primer es pregunta pels avantatges i inconvenients de comunicar les sardanes de campionat, desprès de les oportunes intervencions es fa la votació i en el cas de les colles petites i veteranes queda com en l'actualitat. En el cas de les colles grans hi ha empat entre informar les tres sardanes i informar-ne dues, fa el desempat el President Sr. Santi Ferrerfàbrega i s'acorda informar de les 3 sardanes que hauran d'estar enregistrades en algun format per que les colles les puguin assajar amb anterioritat. Aquest acord tindrà una vigència mínima de 3 anys.

Referent al concurs de Perpinyà

Es comunica a les colles que s'ha rebut una proposta per organitzar un concurs de campionat l'any 2015 a Perpinyà, i que d'acord amb el calendari de concursos previst, les dues dates possibles serien el cap de setmana del 18/19 d'abril i el cap de setmana del 6/7 de juny. Es pregunta si les colles estarien disposades a fer un desplaçament a Perpinyà per un concurs de campionat i s'acorda, per unanimitat, proposar als organitzadors de fer-lo el cap de setmana del 18/19 d'abril. A continuació es produeix una votació per decidir si el concurs es fa dissabte al vespre o diumenge a les tres de la tarda, i per 6 vots a 3, amb dues abstencions, s'acorda proposar-lo per diumenge a les 15:00 h. També es demana que s'organitzi alguna oferta lúdica bé per dissabte al vespre bé per diumenge al matí, i que el campionat sigui rotatiu per categories. Santi Ferrerfàbrega farà les gestions amb els responsables del concurs.

Campionat gran

Pel que fa a l'estructura del campionat, es fa el mateix plantejament que pel campionat veterà (veure detall a l'apartat "Campionat Veterà"), i s'acorda la mateixa opció que per al campionat veterà, però amb l'incís de poder augmentar el nombre de concursos a la fase final. S'acorda incorporar un quart concurs a la fase final si el calendari ho permet.

Per que fa a la col·locació de les colles per ordre de classificació, es comenta que ja es va votar que no, però ara es proposa que en cas que hi hagi alguna cosa en joc, les colles ballin juntes. S'acorda acceptar aquesta proposició al llarg del campionat d'aquest any.

La colla de Cassa comenta que si en un concurs de campionat hi han sardanes que tiren parell de curts, poden representar un problema per les colles que reparteixen selvatà, atès que fan servir dos sistemes diferents de repartiment selvatà en sardanes amb tiratge parell de curts. S'acorda acceptar els dos sistemes de repartiment.

Es recorda que per què la participació al campionat, cal assistir a un mínim de 10 concursos vàlids.

Pel que fa a la lectura de les classificacions, es comenta que enguany no se saben les parcials sardana per sardana, i es proposa que les classificacions de campionat les doni una persona de l'àrea de campionat. S'acorda que un representant de l'àrea de campionat faci la lectura de les classificacions sardana per sardana.

Campionat de Punts Lliures grans

Pel que fa al campionat de punts, es comenta el desacord pel canvi de data passant-se per alt un acord de les colles, però ha estat demanat pels organitzadors per donar mes vistositat aquí a Barcelona. Es comenta que s'ha rebut una proposta de l'Ajuntament de Barcelona per organitzar anualment el campionat de punts lliures, però que encara s'ha d'acabar de parlar.

Es debat l'estructura amb una semifinal com enguany i s'acorda que hi hagi dos concursos.De cara a la semifinal s'acorda repetir una de les sardanes de la final d'enguany i posar-ne una de nova.


A 2/4 de 3 de la tarda finalitza la reunió.
Àrea de Campionat - Unió de Colles Sardanistes de Catalunya